Izvještaj sa konferencije Štampaj E-pošta
Udruzenje doktora porodične medicine RS
12 KONFERENCIJA PORODIČNE MEDICINE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM
„Prevencijom do zdravlja"

5.jpgUdruženje doktora porodične medicine iz Republike Srpske u hotelu Kardial u Tesliću  06.10-17-07.10.17 održalo 12 po redu Konferenciju pod radnim nazivom „Prevencijom do zdravlja". Cilj dvodnevnog stručnog skupa je bio da se usvoje nova znanja iz oblasti preventivne medicine koja obuhvata mjere i aktivnosti smanjenja rizika od oboljenja od masovnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca kao i malignih oboljenja.S večano otvaranje skupa je bilo 06.10.17 u 19 i 30 časova na kojem je prisustvovao i Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić koji je naglasio da će se i dalje težište u razvoju sistema stavljati na porodičnu medicinu.
Na  skupu, koji je bio međunarodnog karaktera, u programskom dijelu učešće su uzeli nacionalni kordinator za dijabetes za Republiku Srpsku, prim dr Bojić Mirjana, akademik prof dr Duško Vulić, te prof.  dr Edita Stokić iz Novog Sada kao i brojni drugi.
Iz Republike Slovenije na skupu  dr Milko Zrnić  promovisao iskustva iz njihovog  zdravstvenog sistema . Sa katedre porodične medicine iz Sarajeva predavanje je održao doc. dr Zaim Jatić na temu prevencije hroničnih respiratornih oboljenja. Na Konfrenciji su promovisane dvije publikacije : nacionalni vodič za primjenu novih oralnih antikoagulanata za porodičnu medicinu koja je nastala u saradnji tri udruženja: porodične medicine, Nerologa i Kardiologa  kao i knjiga o prevenciji najčešćih hroničnih oboljenja autora sa katedri Porodične medicine Medicinskog fakulteta Foča i Banja Luka sa dr sci med Kosanom Stanetićem na čelu.
Poseban dimenziju konferenciji je dala činjenica da je 2017 godine porodična medicina kao specijalizacija ušla u jubilarno punoljestvo-18 godina od prve klase specijalizanaza koj su udarili temelje ove discipline.
 Na stručnom skupu koji je bodovan od strane Savjeta za zdravlje Republike Srpšske prisustvovalo je preko 360 učesnika iz cijele Republike Srpske i regiona. Kulturni program je obilježilo gostovanje ansambla iz Banja Luka Rok Simfonija.

Predsjednik
Dr sci.dr med Draško Kuprešak

 
 
 
 
< Prethodno   Sledeće >
Udruzenje ljekara porodicne medicine RS