ČLANAK OBJAVILE: Radio televizija Republike Srpske i SRNA

 

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak rekao je da je u porodičnoj medicini nedovoljan broj specijalista iz ove oblasti, što narednih godina može ozbiljno da ugrozi kvalitet usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj.
- Trenutno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno porodičnoj medicini koja postoji u 54 doma zdravlja /a tu je uključen i određen dio privatnih zdravstvenih ustanova sa 30 do 40 timova porodične medicine/, rade 702 ljekara porodične medicine. Međutim, struktura obrazovanja nije adekvatna - naglasio je Kuprešak.
Prema njegovim riječima, od tog broja 340 je specijalista porodične medicine, 290 je doktora medicine, dok su tridesetak doktora specijalisti drugih grana medicine, uglavnom bez doedukacije iz porodične medicine, što svakako utiče na kvalitet zdravstvenih usluga.

Opširnije...

Izvor: nezavisne.com

Da je u Republici Srpskoj neophodno formirati mrežu zdravstvenih ustanova sa jasnim kriterijumima prema kojima bi bilo riješeno pitanje statusa domova zdravlja, bez obzira na njihovu veličinu, saglasni su predstavnici domova zdravlja, kao i Udruženje doktora porodične medicine.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine, rekao je da smatra da je to neophodno jer je došlo do ugrožavanja instituta doma zdravlja.

Ostatak članka možete pročitati na sajtu ATV-a.

Preneseno sa portala radiotrebinje.com.

 

U Trebinju je večeras otvorena 15. konferencija "Dani porodične medicine", na kojoj će biti promovisana najnovija naučna saznanja iz oblasti kardiovaskularnih bolesti.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak rekao je prije otvaranja, da se ovom konferencijom želi uputiti poruka pacijentima i javnosti da su kardiovaskularne bolesti i srčane bolesti najveći uzrok smrtnosti u Republici Srpskoj, ali i u svijetu.

Ostatak vijesti

 

(Srna)

U Republici Srpskoj je neophodno formirati mrežu zdravstvenih ustanova sa jasnim kriterijumima prema kojima bi bilo riješeno pitanje statusa domova zdravlja, bez obzira na njihovu veličinu, izjavio je predsjednik Udruženja doktora porodočne medicine Draško Kuprešak.

Kuprešak smatra da je to neophodno jer je došlo do ugrožavanja instituta doma zdravlja – jedan broj ljekara specijalista je napustio ove zdravstvene ustanove i prešao u privatni sektor, te sa sobom „povukao“ i određen broj pacijenata.

Opširnije...

Osim u martu, mjesecu podizanja svijesti o multiplom mijelomu, tokom čitave godine trebalo bi obratiti pažnju na pacijente oboljele od rijetkih malignih bolesti.

Idealno bi bilo svojim djelovanjem poboljšati njihov status u društvu na način da se podiže svjesnost o izazovima koje ova oboljenja donose, ali i kontinuirano voditi računa o dobrobiti vlastitog organizma.

Nastavak pročitajne na klix.ba

TESLIĆ - Tradicionalna manifestacija "Dani Banje Vrućice", koja se ovog vikenda održava u Banji Vrućici, kod Teslića, okupila je više od 100 ljekara specijalista iz Republike Srpske i Federacije BiH koji će govoriti o liječenju i rehabilitaciji pacijenata koji su preboljeli kovid 19.

131221 2

Republika Srpska je među prvima počela banjsku rehabilitaciju kovid pacijenata. Njihov oporavak je osim u Banji Slatini omogućen i u Banji Vrućici kod Teslića. Tu se ovog vikenda okupilio više od 100 ljekara specijalista iz Republike Srpske i Federacije BiH koji će govoriti o liječenju i rehabilitaciji pacijenata koji su preboljeli kovid.

Opširnije...