U Banja Luci 27.06.24 održan 5 modul iz ciklusa edukacije za mlade doktore koji rade u sistemu porodičnoj medicine u PZZ zdravstvenog sektora RS.
Pod nazivom “Što je oku skriveno” učesnici su zajedno sa predavačima prof r Suzanom Savić, doc dr Natašom Pilipović Broćeta i dr Radmilom Begović interaktivnom sesijom sagledali prikaze slučaja sa konkretnim zdravstvenim problemima i odgovorima i prošli kroz sve tematske oblasti koje su bile dio programa obuke.

Opširnije...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare juče je u sklopu globalne kampanje Euromelanoma 2024 „Živi i uči. Nauči da živiš“ održalo javno, humanitarno predavanje i besplatne preventivne dermoskopske preglede kože građana Semberije u prostorijama skupštinske sale JZU Centar za kulturu “ Semberija“.

Više možete pročitati klikom na ovaj link.

Republika Srpska – zdravstvo
KUPREŠAK: PORODIČNA MEDICINA STUB I TEMELJ ZDRAVSTVENOG
SISTEMA
ZVORNIK, 17. MAJA /SRNA/ - Porodična medicina je stub i temelj zdravstvenog sistema i bez jaki temelja nema dobrog zdravstva ni u jednoj zemlji, pa ni u Republici Srpskoj, rekao je danas u Zvorniku predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak.
Kuprešak je, prije naučnog skupa doktora porodične medicine Republike Srpske, rekao novinarima da je ozbiljan problem što male sredine u Srpskoj ostaju bez ljekara i da to nije slučaj samo u Srpskoj, nego u kompletnim regijama, pa i u Hrvatskoj i Sloveniji koje su u EU.
Imamo problem nedostatka kadra koji se odnosi na doktore medicine, što nije specifikum samo Republike Srpske", napomenuo je Kuprešak i dodao da analizom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od 701 tima porodične medicine, radi negdje oko 299 doktora specijalista porodične medicine, čime se ne može biti zadovoljno.
Prema njegovom mišljenju, rješenje je, prije svega, da se mijenja upisna politika i poveća broj upisanih doktora medicine na medicinskim fakultetima Foča i Banjaluka.
Mislim da je u 2022. godini `gotovih` doktora bilo negdje oko 127, dok je iz sistema zdravstva izašlo oko 220 doktora, što je veliki disbalans na kojem treba raditi, prije svega, na stimulativnim mjerama kroz bolji standard, veće plate i uslove za rad, rekao je Kuprešak.
On je rekao da je Udruženja doktora porodične medicine participiralo u korekciji cijena novog cjenovnika za kompletan zdravstveni sistem i pohvalio Fond zdravstvenog osiguranja što je uvažio konstruktivne prijedloge ovog udruženja da se prvi put nakon 20 godina uvedu tri fundamentalne usluge koje su jako klinički važne za doktore porodične medicine.
To su usluge iz spirometrije, dermoskopije i ultrazvuka u porodičnoj medicini koji će obogatiti rad doktora u praksi i učiniti da ova branša dobije novu dimenziju da bude zanimljivija za mlađe kolege, naveo je Kuprešak.
On je rekao da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske nastavilo proces prelaska zdravstvenih ustanova na trezor i podsjetio da je ostalo oko 27 zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj da od paketa 54 doma zdravlja pređu na trezor, što je dobar proces. Iskustva domova zdravlja na tu temu su vrlo pozitivna, što je poruka da i lokalne zajednice budu direktnije uključene u podršci rada zdravstvenih ustanova, prije svega, domova zdravlja, ne samo odlučivanjem posredstvom upravnih odbora i imenovanja direktora, nego i finansijskih davanja za podršku infrastrukture i opremanja zdravstva", dodao je Kuprešak. Predsjednik Podružnice regije Zvornik Udruženja porodične medidine Republike Srpske Goran Birčaković rekao je da ova regija ima 54 tima porodične medicine a samo 17 specijalista porodične medicine i devet specijalizanata budućih specijalista, tako da se ta brojka popravlja.
Prema njegovim riječima, Šekovići imaju specijalizanta, Milići nemaju, Bratunac ima tri ljekara specijalista porodične medicine, Srebrenica nema, Vlasenica ima dva, dok Zvornik ima 12 specijalista porodične medidine i sedam specijalizanata na specijalizaciji.
Specijalista porodične medicine Doma zdravlja Zvornik Danijela Žepinić rekla je da Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske ovim seminarom obilježava Svjetski dan porodične medicine s ciljem da istakne vitalnu ulogu i doprinos doktora i timova porodične medicine u funkcionisanju cjelokupnog zdravstvenog sistema Srpske.
Porodična medicina je nosilac primarne zdravstvene zaštite, pruža zdravstvenu zaštitu pojedincu, porodici i brine, naravno, o značaju zdravlja cijele zajednice", rekla je Žepinićeva i dodala da se integrisano bavi i promocijom zdravlja, prevencijom bolesti, liječenjem, rehabilitacijom i palijativnom njegom svakog pojedinca.
Prema njenim riječima, ovogodišnji slogan Svjetskog dana ljekara porodične medicine, pa i ovog naučnog skupa jeste - "Porodični doktor, zdrava planeta, zdravi ljudi", čiji je cilj da se ukaže n vezu imeđu zdravlja planete i zdravlja ljudi.
Ističući da na ovom naučnom skupu ima više od 220 učesnika, Žepinićeva je rekla da su predavači iz Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, što je veoma bitno za edukaciju o temama - dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularna oboljenja.
Žepinićeva je rekla da je za sutra predviđena plenarna sesija, predavnja i radionica škola e-ka-ge, koju će voditi kardiolozi iz Kliničkog centra Banjaluka, dok će plenarnu radionicu kardiopulmonalna reanimacije održati instruktori iz Slovenije.

Ovdje preuzmite word dokument.