Drugi panel koji je održan u sklopu Konferencije "18. Dani porodične medicine" pod naslovom "Budi spreman odgovoriti na izazove" bio je na temu - Digitalizacija: juče, danas, sutra…

Na panelu su učestvovali predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, g. Zdravko Grubač, g. Novaković u ime Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, g. Ivan Popović - direktor bolnice Zvornik i predsjednik Aktiva direktora bolnica, gospođa magistar Nataša Milanović, dr. Goran Bircaković u ime Udruženja doktora porodične medicine RS-a i g. Slavko Bojić - direktor MMS koda implementatora. Skup je izazvao veliko interesovanje. Panelom je moderirao prim. dr. sci. Draško Kuprešak.

Nakon kvalitetne rasprave i dijaloga sa učesnicima slušaocima, zaključeno je da se zakonska rješenja moraju provoditi, ali da treba formirati crveni telefon za hitne reakcije u vezi određenih tehničkih problema. Takođe, veza mora biti apsolutno stabilna i taj segment moraju rješavati direktori zajedno sa implementatorom i Fondom. Zaključeno je i da radna grupa koju formira Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, a koja ima nadležnost za modeliranje izmjena u Izisu, hitno započne sa radom i što prije prezentuje rezultate. Takođe, zaključak je da se problemi u Izisu moraju brže i efikasnije rješavati, jer imaju ozbiljne reperkusije na rad zdravstvenih ustanova, izjavio je dr. Draško Kupresak na kraju sesije kao sveobuhvatno stajalište svih učesnika.

101023 05

101023 06

101023 07